Social Icons

twitterfacebookgoogle plusrss feedemail

7 December 2012

Pentingnya Solat Berjamaah

Solat berjamaah adalah satu tuntutan dalam Islam. Nabi telah mengajar kita tentang pentingnya menunaikan solat berjamaah ini. Walaupun dalam keadaan perang sekalipun, solat berjamaah tetap menjadi tuntutan seperti yang telah dinyatakan dalam al-Quran ayat 102 surah an-Nisa yang maksudnya..

Dan apabila engkau (Muhammad) berada di kalangan mereka (semasa perang), lalu engkau mendirikan solat dengan (menjadi imam) mereka, maka hendaklah sepuak daripada mereka berdiri (mendirikan solat) bersama-sama mu. Dan hendaklah mereka memegang senjata mereka. Maka tatkala mereka sujud, hendaklah mereka berada di belakang kamu, dan datanglah satu kumpulan lain yang belum solat, lalu hendaklah mereka solat bersamamu..

Jika dalam keadaan perang pun tuntutan solat berjamaah amat dititik beratkan, inikan pula kita yang hidup dalam keadaan aman dan damai. Terlalu banyak keistimewaan solat secara berjamaah yang telah dinyatakan dalam hadis-hadis nabi. Kita akan bincangkan tentang kelebihan solat berjamaah ini pada masa depan.. InSya Allah.Jika semua umat Islam tahu kepentingan dan kelebihan solat berjamaah pasti tidak berlaku promosi begini..
No comments:

Post a Comment

HSP Pendidikan Islam Tahun 5

Rancangan Tahunan Penggal 2 Pendidikan Islam Tahun 5

 

Mutiara Kata


Hubungi Saya

Halwa Telinga